Системата AutoTrac за смесени машинни паркове сега още по-лесна за използванеВалдорф, 21 юни 2022 – Фермерите, работещи с различни марки трактори сега могат да използват John Deere’s AutoTrac® TIM активация (TIM-стандартизирана система за управление на трактор и инвентар) за дисплеи Gen4 Universal. Това означава, че доказаната навигационна система AutoTrac® може да се използва от всички тр актори с AEF-сертифицирано навигационно управление (AEF- Фондация за електроника в земеделското машиностроене). Съществуващите добре познати решения за навигация на смесени машинни паркове са AutoTrac® Universal 300 и Reichhardt GREENFIT. Новият AutoTrac® TIM е изцяло интегриран. Основното му предимство е, че не са необходими допълнителни компоненти като волан или контролер.
Това е просто решение за фермери със смесен машинен парк, които искат да използват универсална навигационна система. За да работят с AutoTrac® TIM, те ще имат нужда от AEF-сертифицирания дисплей John Deere Gen4 Universal (4240 или 4640) с AutoTrac® TIM активация и приемник StarFire® 6000 или 7000.
Все повече производители предоставят своите трактори за интерфейса AEF TIM. John Deere отключва своята система за водене на трактори и за други производители чрез системата ISOBUS, която е AEF TIM сертифицирана. Подробна информация за съвместимостта на машините с John Deere AutoTrac® TIM ще намерите тук: https://aef-isobus-database.org/isobusdb/login.jsf.
Веднага след използване на AutoTrac® TIM, системата може да бъде допълнена, както следва:
Ако машината (независимо каква марка е) е оборудвана с модем JDLink®, данни могат да се обменят безжично и безплатно с Operations Center® - оперативния център на John Deere. Той позволява работния процес да бъде настроен, планиран, наблюдаван и анализиран само в един онлайн портал. Това също позволява на клиентите да използват функциите за прецизно земеделие, като създаване на карти за влагане торове. Тези карти могат да бъдат изпратени директно на трактора в полето чрез функцията John Deere AutoSetup.
С активацията AutoTrac® TIM, John Deere показва, че да си отворен към други производители е от голямо значение. По този начин компанията дава възможност на клиентите със смесени машинни паркове да използват лесно решенията за прецизно земеделие на John Deere.

ПОВЕЧЕ ЗА AEF

Фондацията за електроника в земеделското машиностроене AEF е независима организация, създадена на 28 октомври 2008 г. от седем международни компании, произвеждащи земеделска техника, и две асоциации. Целта на тази фондация да се въведат международни стандарти за електрониката използвана в земеделското машиностроене. Днес осем производители, три асоциации и над двеста членове работят за подобряване на съвместимостта между производители на електронни и електрически компоненти в селскостопанското оборудване и за установяване на прозрачност по отношение на съвместимостта.

ПОВЕЧЕ ЗА TIM

Системата за управление на трактор и инвентар TIM е ISOBUS-базирано решение, с което инвентарът може да контролира определени функции на трактора. Основната концепция на TIM е да използва интелигентността на комбинацията трактор и инвентар. При други системи тракторът управлява инвентара, докато с TIM се осъществява двупосочна комуникация, т.е. контролът може да се поема от инвентара и от трактора. Чрез поемане управлението на определени функции на трактора, инвентарът сам оптимизира работата си. Той „знае“ каква дейност се извършва в момента (напр. балиране или разпръскване на течен тор) и каква е последователността на работа: сензори и алгоритми поемат контрола върху операцията, докато тракторът осигурява необходимата мощност.