Печат на тази страница

JOHN DEERE АКТУАЛИЗИРА СВОЕТО ПРИЛОЖЕНИЕ OPERATIONS CENTER

Нов изглед, усещане и навигация правят приложението Оперативен център (Operations Center) на John Deere по-лесно за използване и осигурява по-последователно потребителско изживяване в най-новата си мобилна версия.

Вече познатото приложение MyOperations за смартфони и таблети е с ново име „Operations Center mobile“ и се сдвоява добре с уеб версията на Operations Center. И двете (мобилна и уеб версия) предлагат на потребителите инструмент за управление на стопанството с множество функции. Друго подобрение е добавянето на Work Planner (Планер за задачи), който сега е ключова характеристика за новата система AutoSetup system, позволяваща на земеделците директно да изпращат в реално време настройки и задачи и да помагат на операторите да започнат работа в полето по-бързо.

Земеделските производители използват вече популярния Oперативен център (Operations Center), за да събират и съхраняват на сигурно място данните си от полето, реколтата и свързаните си машини за лесен анализ и подпомагане на вземането на навременни решения. За да отговори на постоянно променящите се изисквания на земеделския бизнес, подобреното приложение Оперативен център (Operations Center) е проектирано да внесе повече яснота и организираност в управлението на данните в стопанството.

Помага на земеделците да настроят, планират, наблюдават и анализират своята информация, така че да вземат адекватни бизнес решения, използвайки следните функционалности:

   • Setup-Настройка: използва JDLink връзка и ОЦ (Operations Center) за синхронизиране на данните на стопанството, спестявайки време, като същевременно елиминира възможни грешки при въвеждане на данни.
   • Plan-Планиране: използва дисплей Generation 4 и функцията Work Planner за подобряване на производителността чрез повишена точност.
   • Monitor-Наблюдение, чрез JDLink връзка и новите бутони Home (Начало) и Map (Карти), земеделците държат под око всичките си дейности, осигурявайки си качество и ефективност, дори когато са далече от стопанството.
   • Новият бутон Analyze-Анализ в Operations Center помага на фермерите да превърнат резултатите от тази година в информирани решения за следващата година.

“Знаем, че днешните фермери са винаги в движение, което прави мобилната версия на приложението на Operations Center по-важна от всякога“, казва Питър Кох, маркетинг мениджър за цифрови технологии в John Deere. „Ето защо John Deere подобри както уеб, така и мобилната версия на този инструмент, за да изглеждат те по-сходни и да функционират по еднакъв начин.“

За да извлекат максимума от Прецизните технологии на John Deere, Питър Кох казва, че земеделците се нуждаят от следното:

Дисплей Generation 4 CommandCenter, който дава на стопаните по-прецизен контрол на функциите на машината от кабината;
Приемник StarFire, за да се осигури точно позициониране;
Телематика JDLink, служи като безжична връзка между машините и предава данни от дисплей Gen4 към Operations Center.

Земеделските производители вече могат предварително да зареждат цялата информация на дисплея, така че операторите вече не трябва да изпълняват тази стъпка след като са в кабината, използвайки новата функция за планиране на работата Work Planner.

Актуализираният Operations Center вече е наличен и новите клиенти могат да създадат своя профил онлайн или да изтеглят мобилното приложение Operations Center от Google Play Store google или Apple App Store iphone. Съществуващите потребители автоматично ще получават всички актуализации, както в Оперативния център, така и в мобилната версия. Повече информация за новия Operations Center можете да намерите от дилърите на John Deere или като посетите Operations Center на John Deere.

 

Запознайте се с пълната функционалност на Оперативен център ТУК: https://www.deere.bg/bg/campaigns/ag-turf/operations-center/