BOBCAT С МНОГО НОВИ ПРОДУКТИ НА BAUMA 2022


Представяне на нови, водещи в индустрията машинни и цифрови технологии


Bobcat ще представи забележителен брой нови продукти и технологични разработки за първи път на изложението Bauma 2022, което ще се проведе в Мюнхен от 24-ти до 30-ти Октомври, включително.
На щанда на Bauma ще бъдат изложени най-новите колесни и верижни товарачи Bobcat, мини багери, включително четири нови вълнуващи попълнения в категорията от 5 до 8 тона, най-новите телескопични товарачи от серията R, продукти от компактната уплътняваща техника и редица нови работни устройства. Те се допълват от премиери на нови машини и най-новите постижения в областта на електрификацията, цифровизацията и автономността от Bobcat, включително:
  • Нови мини товарачи от серията R - S86 и T86
  • Концепция – мини товарач с модулни вериги - финалист за наградата за иновации на Bauma
  • Концепция - T7X - първият в света изцяло електрически компактен верижен товарач
  • Концепция - OLED прозрачен сензорен дисплей
  • Концепция – мини багер E35 с електро-хидравлична система на управление
'Много от продуктите на Bobcat, представени на Bauma, ще бъдат показани за първи път. През последните три години значително преработихме портфолиото си, добавихме нови продуктови гами, а на Bauma премиерно ще представим още повече нови продуктови категории', каза Густаво Отеро, президент на Doosan Bobcat EMEA.


Най-мощните товарачи на Bobcat от новата R-серия: S86 и T86

Новите мини колесни товарачи S86 и мини верижни товарачи T86 от R-серията заместват предишните товарачи от сериите 700 и 800 M и допълват настоящата гама товарачи от серия R. Предоставяйки по-висока мощност на двигателя и хидравликата, Bobcat S86 и T86 са най-мощните компактни товарачи, създавани някога от компанията. И двете машини използват добре изпитан 3,4-литров двигател Bobcat, отговарящ на изискванията на Етап V - с мощност 78 kW (105 к.с.) при 2600 об/мин.

Един от най-вълнуващите нови аспекти на S86 и T86 е, че и двете машини за първи път имат три различни изходни мощности на спомагателния поток. Съществува стандартна конфигурация на дебита, осигуряваща 87 л/мин за приложения като товарене и пренасяне или когато се използват работни устройства с нисък хидравличен дебит. Bobcat предлага и две допълнителни функции за хидравлична производителност, използващи новата помпа с електронен контрол на работния обем (EDC): функция за висок дебит, осигуряваща 138 л/мин, и нова, уникална за индустрията функция Super Flow, която увеличава спомагателния дебит до 159 л/мин.


Иновации и технологии на Bobcat


Концепция мини товарач с 4 модулни вериги – финалист за наградата за иновации на Bauma

Концепцията „Quad Track“, която в момента се тества на пазарите в САЩ, позволява колелата на избрани колесни товарачи Bobcat да бъдат лесно заменени с четири отделни вериги, като по този начин те ефективно се превръщат във верижни товарачи.


Система с 4 модулни вериги

Избрана за един от финалистите в категорията „Машинно инженерство“ на наградите за иновации на Bauma 2022, системата на Bobcat с 4 модулни вериги добавя значителна гъвкавост към компактните товарачи, позволявайки им лесно да се адаптират към различни среди. Ползите включват повишена проходимост, намален натиск върху почвата и по-добро сцепление на влажна почва в сравнение с традиционните колесни товарачи, както и с по-плавно придвижване в сравнение с двуколесните компактни верижни товарачи.

Решението на Bobcat за четириколесен верижен товарач позволява преобразуването на колесен товарач в товарач с модулни вериги просто чрез отстраняване на колелата, добавяне на осцилираща планка за ограничаване на пълното завъртане и прикрепване на гумено верижни модули към съществуващите оси. Машината може лесно да се преобразува обратно в колесен товарач, когато е необходимо. Натискът върху настилката, упражняван от така оборудвания верижен товарач, е между този на колесните товарачи и компактните верижни товарачи. Това осигурява още по-добри сили при копаене на почва, избутване на сняг или при други приложения, при които се изисква голяма сила на натиск в сравнение с колесните товарачи.
Макар че машините с четири модулни вериги са позната технология, те не са били използвани досега при колесните товарачи, които изискват верижна система, издържаща на странично натоварване, както и на натоварване в предно-задно направление, което е необходимо при машините със завиване чрез приплъзване.

Концепция – T7X – първият изцяло електрически компактен верижен товарач в света

Заедно с редица други разработки в областта на електрификацията, T7X е проектиран като машина, която отговаря на целите на Bobcat за намаляване на емисиите и шума. Литиево-йонната акумулаторна батерия с капацитет 62 kWh може да осигури четири часа непрекъсната работа. Тази цифра е възможна отчасти, благодарение на системата за управление на мощността с отчитане на натоварването, която автоматично намалява изходната мощност, така че да не е повече от необходимото за изпълнението на задачата. Операторите могат също така ръчно да настройват работата на T7X за конкретни задачи, включително възможността да променят скоростта на придвижване при пълен въртящ момент.

„Друга забележителна характеристика на T7X, която наистина се отличава от всички товарачи на планетата, е фактът, че в машината практически няма течности. Традиционната хидравлична работна група е изцяло заменена с електрическа задвижваща система, състояща се от електрически цилиндри и електрически двигатели. Единствената течност, която влиза в машината, са около четири литра екологична охлаждаща течност„ казва Джоел Ханиман, вицепрезидент по глобалните иновации в Bobcat.
Машината има номинален работен капацитет от 1374 кг и нулеви емисии на въглероден диоксид. На изложението Bauma – Bobcat ще използва T7X, за да продължи да събира обратна връзка от клиенти, които работят с различни приложения, за да може компанията да разбере пазарните възможности в Европа, Близкия изток и Африка.

„T7X е проектиран с оглед на производителността, нулевите емисии и технологичното превъзходство. Машината има за цел да осигури минимален въглероден отпечатък, намалени шум и вибрации и по-редки нужди от поддръжка, като същевременно повишава производителността. Bobcat, също така, ще се стреми да проучи регулаторните нужди в Европа и готовността на инфраструктурата за следпродажбено обслужване„, каза Джоел Ханиман.

Концепция OLED прозрачен сензорен дисплей

Концепцията за прозрачен сензорен дисплей на Bobcat е разработена съвместно с LG Electronics и BSI Research и използва технологията OLED (Organic Light Emitting Diode). Тази нова система осигурява прозрачен, завладяващ сензорен дисплей, вграден в стъклената структура на кабината на оператора, за да повиши неговата производителност, ефективност и видимост на текущата задача. Дисплеят може да бъде разположен в предното стъкло или на страничния прозорец на кабината на редица машини Bobcat, включително мини багери, телескопични товарачи и мини товарачи.

Операторът може да персонализира дисплея с интерактивни приложения, за да интегрира данни, свързани с работната площадка или ежедневните дейности. Този прозрачен, многофункционален дисплей позволява на оператора да преглежда жизненоважна информация и данни за машината, показани на OLED екрана, и просто да пренасочи зрението си, за да вижда всичко, което се случва около него на работната площадка.

Концепция мини багер E35 с електро-хидравлична система на управление

Bobcat ще представи новия 3,5-тонен мини багер E35 с електрохидравлично управление за първи път на Bauma. Както при повечето тежки багери, хидравлично управляваните джойстици са заменени с електрохидравлична система. Такава система позволява на Bobcat да адаптира управлението на машината към всички нива на умения на оператора. Операторът има на разположение и допълнителни цифрови функционалности и специални характеристики на машината.

„С помощта на вградени сензори машината може да изпълнява и някои полуавтоматични задачи, като помага на оператора при прецизно подравняване, изкопаване на траншеи или повтарящи се задачи като копаене-разтоварване и др. Искаме да покажем възможностите на подобна концепция и да докажем стойността, която тя внася в работата на оператора и неговата производителност„, заяви Виджай Нерва, ръководител на отдел „Иновации и ускоряване“ в Doosan Bobcat EMEA.


Източник: Bobcat EMEA