ТЕХНОЛОГИЯТА SEE & SPRAY® ИДВА В ЕВРОПАВалдорф, 6 ноември 2022 - На таз годишната SIMA, John Deere ще представи за пръв път технологията See & Spray® на своите европейски пръскачки произведени в Horst (Нидерландия). Следвайки представянето на See & Spray® Select и Ultimate в САЩ, John Deere прави следващата важна крачка към прецизната растителна защита. Системата See & Spray® за Европа е базирана на технологията See & Spray® Select вече представена в САЩ.
Тя използва камера, за да открива различията в цветовете на полето. Камерите и други хардуерни компоненти са интегрирани директно в стрелата или шасито на машината. На всеки метър от работната ширина е монтирана по една камера, която светкавично заснема зелените растения. Процесорите обработват изображенията и дюзите се задействат индивидуално за пръскане на точно определено място. Локализирането на зелените участъци в полето, позволява целево третиране с хербициди преди поникване. Всички плевели, които се виждат и с невъоръжено око, се засичат от камерите.nСистемата See & Spray® e подходяща за обработка преди поникване, но може да се използва и при редови култури след поникване. Редовете с културите могат да се „извадят“ от пръскачката и по този начин плевелите между редовете могат да бъдат локализирани и третирани. Този тип приложение е възможно във всички етапи на растеж и при всички редови култури преди листната им маса да закрие междуредието, позволявайки допълнително третиране със See & Spray®.

Тествана при различни условия

See & Spray® вече е изпитана върху близо 120 000 хектара по света. Успеха в прилагането е сравним с пръскането с пълната ширина на пръскачката, но спестявайки до две трети от потреблението. Първите тестове в Европа показват същите резултати. В допълнение, системата може да бъде оптимизирана, за да адаптира See & Spray® към Европейските условия.

See & Spray® в помощ при вземане на агрономически решения

Системата See & Spray® може да документира влагането на хербициди с помощта на монтирания в кабината дисплей Gen 4. В тази връзка дисплеят създава карта с информация за това къде да влагани хербициди. Данните могат да бъдат прехвърлени чрез JDLink в John Deere Operations Center. Освен всичко друго, това би позволило да се идентифицират зони с повишенo наличие на плевели и да се оптимизират бъдещите измервания.

Наличност и машини

Системата See & Spray® Select вече се продава със самоходните пръскачки в САЩ. Тези машини ще бъдат първите на пазара в централна Европа тази година. От пролетта на 2023 година See & Spray® ще бъде налична в лимитирани бройки за европейските прикачни пръскачки от серия R900i с 36- и 39-метрови стрели и ще бъдат предлагани като опция за различни John Deere пръскачки произведени в Horst, Нидерландия в бъдеще.
За да може системата да се използва с пръскачките от серия R900i, са нужни следните компоненти:

  • PowrSpray система
  • Стрели с рециркулация под налягане
  • TerrainCommand® Pro
  • Индивидуално управление на дюзите
  • JDLink® система за управление за стопанството
  • Дисплей Gen 4
  • Приемник StarFire® 7000