ЗП Янчо Проданов

Илия Проданов, ЗП Янчо Проданов
Казвам се Илия Проданов и заедно с брат ми и баща ми обработваме 13000 дка земя. Основно гледаме пшеница, рапица, ечемик, царевица и слънчоглед в землищата на Полски Извор, Черни връх и Горно Езерово, общ. Камено и Бургас. Работим с фирма Мегатрон от 2017 г. Машината, която използваме е KUHN AXIS 50.2 с хидравлични дискове, кантар, Section Control (контрол на секциите) с голяма вместимост – 4 т. тор. До сега с нея съм обработил около 35000 декара. Впечатленията ми до момента (и то най-пресни) - мога да кажа, че разпределението на тора (основно на нитрата, понеже той е най-труден за разхвърляне) е перфектно. Нямаме ивици, нямаме ненаторени участъци, нямаме прежълтяване на пшеницата от огладняване на определени полета. Section Control-а работи добре. Мога да кажа, че съм спестил около 10-12% от количеството тор, което съм използвал без Section Control, така че инвестицията най-вероятно вече съм я избил като сума.
Други машини от марката нямам в момента. Използвал съм торачка KUHN и преди и затова решихме пак да вземем такава. Причината за замяната са новостите, които всяка година излизат и тази торачка, сравнена със старата е доста поколения отгоре. Като производителност - около 3000 дка. може да се направят за една смяна, в зависимост от организацията в стопанството, но ние ги правим около 3000 дка. Като работа - не сме имали за сега проблеми. Надеждна машина, лесна за оператора. Най-важното е, че Мегатрон имат доста такива машини и като техническа грамотност я разбират много добре. Първоначалното ѝ пускане в работа беше лесно. Сервизните лесно ме обучиха, просто защото я познават и предполагам, че дори в бъдеще да имаме технически проблеми няма да има нищо сложно в отстраняването им. Що се отнася до Мегатрон, цялостното ми впечатление е че фирмата се управлява добре. Базата, която имат в нашия регион е един огромен жест към нас като фермери. Естествено всяка фирма си има недостатъци и неща, които куцат, но това което виждам е че те се стремят да ги отстраняват с времето. Най-важното за нас е сервиза. Там наистина трябва да се набляга ежегодно – и в обучения и в повишаване на броя на кадрите, защото машините наистина са много и колкото повече кадри има, толкова по-добре.

Бел. ред. Младият фермер Илия Проданов е преизбран отново за председател на Сдружение „Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат.