Дивас Агро

Живко Иванов, Дивас Агро
Казвам се Живко Иванов и отговарям за машинно-тракторния парк на фирма Дивас Агро. Към момента обработваме 25 000 дка. в землищата на Кирилово, Бояново, Каравелово и Тенево. Културите, които сеем са рапица, пшеница, ечемик, слънчоглед, кориандър. С Мегатрон работим от 2013 г., а тази година закупихме есенна сеялка ESPRO 8000 и с нея засяхме рапицата. Видяхме ефекта от доброто изсяване и се убедихме че сеялката покрива нашите изисквания. След това дойде ред за сеитба на пшеницата и решихме да закупим втора сеялка ESPRO 8000, която се представи много добре - много добре копира терена. С двете сеялки тази година сме засяли рапица и пшеница общо 18 000 дка. Доволни сме от сеялките. Лесно се работи с тях – изтегля се количеството, което искате да се сее, въвежда се и това е. Бих казал, че лесните настройки спестяват време.

Друга машина с марка KUHN, която използваме в нашето стопанство, е торачка AXIS 50.2 закупена през 2021 г. но имаме също и от по-стария модел на тази торачка.
Новата е със Section Control (контрол на секциите) и влагане на променливи норми. Торачката работи много добре. Правим сравнение с по-стария модел, който имаме, и виждаме че новата ни спестява доста тор, благодарение на модерните технологии. Притежаваме също и плугове с марка KUHN – Multimaster, MultiLeader, Challanger. Доволни сме много от тях, много са добри. Доволни сме и от работата с Мегатрон. Сервизното обслужване е на доста високо ниво, както за прикачния инвентар така и за самоходната техника. Частите също не са за подценяване. Мегатрон реагират много бързо, защото разполагат с широка гама наличности на склад.