• JD online shop 3
 • EO COMBINE 2020FaceBook 1250X350
 • Bobcat 5 year warranty megatron.bg
 • Kampania chasti stari web banner
 • Doosan0leasing
 • animals
 • forestry
 • JD gy 2c RGB v
  Земеделска и градинска техника
 • JD gy 2c RGB v
  Горска техника
 • KUHN LOGO V60 FINAL 1705 N0
  Прикачен инвентар
 • bobcat
  Компактна техника
 • Doosan
  Строителна техника
 • Selection square 01
  Машини втора употреба
 • Dopulnitelno

ГРИЖИ ЗА ЗДРАВИ И КРАСИВИ ТРЕВНИ ПЛОЩИ

Всеки от нас изпитва истинска наслада, когато види добре поддържан озеленен двор. Особено впечатление прави тревата – зелена, прецизно окосена, гъста и мека като килим. Това е резултата, когато са полагани добри грижи за нея, а тя се отблагодарява подобаващо на стопаните си. Удоволствието да ходиш по такава трева е несравнимо, затова за тези от вас, на които тепърва им предстои да създадат своята райска градина, предлагаме няколко ценни съвета.

Поддържането на тревните площи e една от най-важните предпоставки за получаване на качествен тревен чим. При неправилни и недостатъчни грижи може да се компроментират и най- прецизно създадените тревни площи.

От изключително значение за добре изглеждащата и здрава морава са косенето, торенето, поливането, мулчирането, вертикулирането.

I. Косене

111r4c015501 rrd

Косенето оказва влияние върху гъстотата, устойчивостта и дълготрайността на тревния чим. Изразява се в регулиране височината на тревостоя. С това се осигурява по-голям достъп на светлина и въздух до възела на братене и до най-ниските приземни части на тревите, което стимулира издънкообразуването и увеличава тяхната асимилационна повърхност.

Височината на косене зависи главно от предназначението на тревните площи, от почвената и от въздушната влажност и от морфологичните особености. Интензивно поддържаните треви не бива да се оставят по-високи от 7- 10 см. Косенето е на височина 3-4 см. Не трябва да се отнема наведнъж повече от 1/3 до 1/2 от дължината на тревата, защото това я лишава от важни хранителни вещества и затруднява растежа. В този случай е добре да се коси два или три пъти, до достигане на 3-4см. височина на тревата.

По-ниско се косят само затревените спортни терени. Честотата на косене зависи от условията на месторастене и от интензивността на торенето и поливането. В периода на усилен растеж през пролетта се коси всяка седмица, докато през лятото и есента - веднъж на две седмици. Спортните тревни площи се косят два пъти седмично.

Мегатрон предлага богато разнообразие от косачки в зависимост от вашите нужди и предпочитания. Повече информация ще намерите в нашата брошура ТУК.

II.Поливане

 images 5

Поливането е едно от най-важните условия за отглеждането на качествени тревни площи, тъй като минералните вещества в почвата се усвояват добре само при подходяща влажност. 

Нуждата от поливане е в зависимост и от изискванията на тревите към вода, т. е. дали са влаголюбиви, умерено влаголюбиви или сухоустойчиви. Важно е да имате предвид следното:

 • Младата трева се  полива с по-малки количества вода, но по-често, за да може плиткият повърхностен слой да остава винаги свеж и влажен.
 • Укрепналите тревни площи на леките  песъчливо-глинести и глинесто-песъчливи  почви се поливат през 3-5 дни, а на тежките и средните песъчливо-глинести почви – през 7-8 дни.
 • Старите и с по-дълбоко разположена коренова система тревни площи се нуждаят също от по-обилно поливане.
 • Песъчливите почви с малки количества органични вещества имат ниска влагоемност, поради което през летните сухи дни тревата трябва да се полива през 3 дни с относително неголеми количества вода.
 • Чимът на свързаните хумусни почви се нуждае от по-малко и по-рядко поливане, отколкото на песъчливите пропускливи почви.
 • Тревните площи на глинести и песъчливо-глинести почви трябва да се поливат по-продължително време при нисък напор на водата, за да се осигури постепенно насищане.
 • Тревните площи във фаза на братене се нуждаят от по-обилно поливане, в зависимост от почвените условия.
 • При летни засушавания се полива с по-големи количества, за да се осигури по-дълбоко проникване на водата.
 • Обикновените, екстензивно поддържани тревни площи, в които доминират сухоустойчивите треви, биха могли да се поливат по-рядко (предимно през летните месеци), но по-обилно.

Най-подходящо време през денонощието за поливане е привечер, когато изпарението от повърхността на почвата намалява и се създава възможност за ефективно използване на водните количества през нощта.

III.Торене

mFL3RgUDg775y1Qo3ypKqGcxLSrkgzFyBequC7GEZr2Pw5AJQij7Ok9cuiXQhW2LtiDP7f1X1xC1tnXu0JKtxKzEJV IDyj0Ydqs5s5u09j4hYzV4SZrlnUimages 4images 3

Важна част от поддръжката на тревните площи е тяхното подхранване. Нуждата от подхранване на тревните площи расте с увеличаване на честотата на косене и с изчерпване на хранителните елементи и водни запаси, в следствие на което интензивно поддържаните тревни площи започват да се разреждат и да буренясват. Това може да бъде избегнато с правилно торене.

IV.Мулчиране

images 21111

Мулчирането е процес, при който се извършва покриване на почвата около растенията с различни материали, регулиращи водните и въздушните режими в повърхностния слой на почвата. При мулчирането постигаме по-здрави растения в градината, с доста по-малко или липса на плевели и по-сухоустойчиви от другите градини.

Окосените тревни стръкчета като естествени обогатители на почвата са добро средство за поддържане на тревната площ здрава и красива. Богатите на азот стръкчета се  връщат в моравата като естествен тор. Това предотвратява загубата на хранителни вещества и влага и позволява да ограничите употребата на изкуствени торове.

Мегатрон предлага комплекти за мулчиране за почти всички самоходни косачки John Deere, а серията JS е специално предназначена за мулчиране. Повече информация ще намерите в нашата брошура ТУК.

V.Вертикулиране/ скарифициране

Представлява изваждане на мъртвата и суха трева от основата на тревата. С течение на времето, в следствие на честото косене и естествения отпад върху почвата в тревния килим, се образува тънък филм от изсъхнала трева. Той спира достъпа на вода и хранителни вещества до почвата, затруднява въздухообмена и възпрепятства правилното развитие на корените на тревата. Ето защо е необходимо периодично /най-малко на пролет и есен/ той да се премахва.

Препоръчва се първото скарифициране да се извършва чак когато моравата стане на поне три години. При възможност работете, когато почвата е напълно суха - по този начин ще предотвратите повреди по машината и запазите отворени получените бразди. Със скарификаторите на John Deere ще свършите тази работа с лекота. Повече за моделите и техните спецификации ще намерите в нашата брошура ТУК.

images 1images


Ако имате въпроси свързани с предлаганите от Мегатрон косачки за паркове и градини, не се колебайте да се свържете с нас на тел:  0885 83 97 03 или на e-mail:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Прочетена 1413 пъти