• JD online shop 3
 • Facebook homepage slider
 • Kampania chasti stari web banner
 • 1For Megatron
 • doosan 2
 • web banner
 • animals
 • combines 2
 • forestry
 • web Slider 1250X350px
 • John Deere
  Земеделска и градинска техника
 • John Deere
  Горска техника
 • KUHN LOGO V60 FINAL 1705 N0
  Прикачен инвентар
 • bobcat
  Компактна техника
 • Doosan
  Строителна техника
 • TradeIn 1
  Машини втора употреба
 • Dopulnitelno
  Допълнително оборудване

ИСТОРИЯТА НА ЕДНА ЛЕГЕНДА - 100 ГОДИНИ ТРАКТОРИ JOHN DEERE

2018 е юбилейна година за Мегатрон - компанията отбелязва своята 20 годишнина, както и 100 години от производството на трактори с емблематичната марка John Deere.  От създаването си през 1998 г. Мегатрон е официален представител на John Deere за България, затова и честването на тези две знакови годишнини ще е съпроводено от редица кампании и събития.

Историята на първия John Deere трактор започва през далечната 1918 година. В добре запазените архиви на Deere е документирано създаването и производството на трактор наречен All-Wheel Drive. На 14 март същата година Deere & Company подписва чек за 2,5 млн. долара и придобива компанията Waterloo Gasoline Engine, навлизайки в бизнеса с производство на двигатели и трактори. Въпреки че марката John Deere е била изключително добре позната със своя качествен прикачен инвентар (плугове, брани, култиватори), придобиването на Waterloo Gasoline Engine променя завинаги бъдещето на компанията - само след година са продадени 5634 трактора. Пренаситения и спекулативен пазар на трактори по това време води до свръхпроизводство и много често до измами. В резултат на това през 1920 г. са създадени Небраска тестовете за трактори, които имат за цел да въведат стандарти за производителност в индустрията. Под номер 001 в тези тестове е записан трактор Waterloo Boy N, произведен от John Deere.

По време на Голямата депресия между 1930 и 1932 продажбите на трактори намаляват драстично с 86%. Въпреки трудните години, Deere продължава да представя нови продукти. През 1934 започва производството на трактор модел „А“, а година по-късно е представен подобния, но по-малък модел “B”. И двата модела се произвеждат до 1952 г.

През 1935 г. John Deere създава първия трактор модел “DI”, който е предназначен за промишлена употреба. Две години по-късно, излизайки от Голямата депресия, компанията празнува своята 100 годишнина като реализира над 100 милиона долара от продажби за първи път в своята история.

По време на Втората световна война (1942-1944) John Deere произвежда военни трактори, амуниции, части за самолети и мобилни перални, а батальонът John Deere, съставен от служители и дилъри, ремонтира резервоари в Белгия и Франция. През 1947 г. Deere създава трактор модел „М“ в новия си завод в Дъбюк, щата Айова. Две години по-късно, моделът се произвежда с вериги и е наречен “MC”. Оборудван с предно гребло се превръща в булдозер. Тази гъвкава машина е предшественика на индустриалните и горски машини, които днес са част от бизнеса на John Deere.

1956-а е годината, през която John Deere произвежда в Мексико малък трактор за събиране на окосена растителност. По това време компанията купува и мажоритарния пакет акции на Хайнрих Ланц (Heinrich Lanz) немски производител на трактори и комбайни с малко присъствие в Испания.

През 1960 г. компанията представя ново поколение трактори, които жънат голям успех. Изцяло новата линия 4 и 6-цилиндрови трактори предлага повече конски сили отколкото 2-цилиндровите модели, произвеждани повече от 40 години. Шест години по-късно John Deere въвежда за първи път в търговската мрежа първите защитни конструкции при преобръщане на трактори. В последствие, компанията споделя напълно безплатно с индустрията патента на тази важна за безопасността конструкция.

През 1972 четири нови модела трактори “Generation II” излизат на пазара. Те предлагат по-голяма безопасност и комфорт за операторите.

Серия 8000 дебютира през 1994, задавайки нови стандарти в управлението, видимостта, маневреността и мощността. Трактора е с патентовано шаси, проектирано с водещ в индустрията радиус на завиване, нова трансмисия и осъвременена кабина.

През втората половина на 90-те, John Deere първа в индустрията въвежда интелигентни технологии в машините. Развитието в тази посока продължава със създаването на решенията за аграрен мениджмънт, които включват автоматична навигация, телематика и водене на документация. Компанията продължава да инвестира в проучвания и разработване на нови технологии през годините. Целта е да се увеличи производителността на машините, да се намалят разходите, да се извличат данни за извършената работа, на база на които клиентите да правят анализи, да планират с по-голяма точност и да вземат информирани бизнес решения. Развитието на тази част от бизнеса на компанията налага през 2014 г. обособяването на отделно звено наречено John Deere интелигенти решения. Днес този отдел е ангажиран със задачата да увеличи още повече продуктивността, интегрирайки все по-нови технологии в оборудването. Използвайки продукти, които събират, изпращат, съхраняват и анализират данни, клиентите могат да отговорят на нуждите на нарастващото население в световен мащаб.

От създаването си преди 180 години John Deere непрекъснато инвестира в научно-техническо развитие, внедряване на нови технологии и усъвършенстване на предлаганите продукти и услуги. Не случайно компанията заема челни позиции в индустрията в световен мащаб. Въпреки, че Deere & Company произвежда трактори „само“ от век, логото със скачащия елен е символ за качество на продуктите John Deere още от 1876 година, когато е регистрирано като запазена марка. Днес, 142 години по-късно, логото на John Deere е най-дълго използваното лого сред 500-те най-предпочитани компании в сп. Fortune.

Прочетена 3278 пъти