• John Deere
  Земеделска и градинска техника
 • John Deere
  Горска техника
 • KUHN LOGO V60 FINAL 1705 N0
  Прикачен инвентар
 • bobcat
  Компактна техника
 • Doosan
  Строителна техника
 • TradeIn 1
  Машини втора употреба
 • Dopulnitelno
  Допълнително оборудване

Bobcat S590 в Северния парк, София

Bobcat - маневреност и ефективност на макс

Парковото строителство е една от стихиите на челните минитоварачи. Тук Bobcat се чувства наистина в „свои води” и може да докаже на практика високата ефективност на концепцията Skid Steer Loader, въведена на пазара преди близо 60 години от същия американски производител. В случая машината е от модела S590, а своята върхова маневреност, повратливост и способност за изпълнение на най-разнообразни задачи тя демонстрира при ремонта на Северния парк в София

Проектът „Ремонт и възстановяване на главен вход на Северен парк“ в столичния кв. Надежда обхваща общо 18 500 кв. м. алеи, зелени и водни площи. В момента се полагат настилка от гранитен паваж и унипаваж и се монтират хидроизолация на езерото. Финансирането на обекта е осигурено от бюджета на Столична община, за което тя е предвидила почти 3,9 млн. лв. На обекта се работи усилено, тъй като проектът трябва да приключи до края на юли.

Силен играч в отбора

Една от фирмите, които участва в ремонта на парка е Кристал 2007 ЕООД. В началото на 2015 г. тя инвестира в нов 3-тонен минитоварач Bobcat S590, доставен от официалния представител Мегатрон ЕАД. Тъй като работата е много, новото попълнение веднага влиза на терена и за пет месеца (от януари до май) навърта 220 моточаса. Машината е окомплектована с отваряема кофа (0,33 куб. м), палетни вилици и хидравличен чук.

Сред основните дейности, в които се включва Bobcat S590, е вертикалната планировка на ремонтираната част на парка и най-вече алеите, където той подравнява настилката и насипва с пясък за поставянето на паважа и плочите. С помощта на палетните вилици машината с лекота разтоварва 1-тонни палети с павета от камионите, тъй като номиналната товароподемност на Bobcat S590 е 998 кг. При палетите с плочи ситуацията е по-различна, тъй като един такъв палет тежи почти 1,5 т. Благодарение на високия си граничен товар на преобръщане от 1996 кг машината може да ги повдига и да ги премества от едно място на друго по обекта.

Ръководството на Кристал 2007 заявява своето голямо удовлетворение от работата на новата машина. От една страна тя е икономична – регистрираният от фирмата среден разход на дизел е 4 л/ч, а от друга Bobcat S590 е изключително маневрен и поради своята компактност е незаменим, когато се работи между дърветата в парка. Кристал 2007 разполага и с багер-товарач, но той има „свой” периметър на действие заради по-големите си размери, а и не може да се завърти на място, което е от съществено значение при условията на работа тук. Например при движение по моста на езерото Bobcat S590 може да се спре, да се завърти на 180° и да се върне назад, без да докосне парапета, което за багер-товарача е невъзможно.

Bobcat S590 отблизо

Този минитоварач е най-големият модел в серията S500. Отличава се с вертикална траектория на издигане на работния орган на върха на стрелата. Машината, доставена на Кристал 2007, се управлява чрез многофункционални джойстици. По тях са разположени удобни бутони и превключватели за различните видове прикачен инвентар – отваряема кофа и хидравличен чук. И тъй като Bobcat S590 разполага с хидравлична система с висок дебит (версия HighFlow), от Кристал 2007 обмислят да инвестират и в прикачна фреза за асфалт.

Както останалите модели от серия S500 Bobcat S590 се отличава с просторна кабина, която е изместена малко напред спрямо предходното поколение. Тази нова конструкция осигурява на оператора по-близък поглед към работния орган и зоната около него. В същото време е увеличена и цялостната видимост около машината, а кабината е шумоизолирана в още по-голяма степен (с над 60%). Минитоварачите от серия S500 разполагат с по-голяма хидравлична мощност и повече теглителна сила в сравнение с предходното поколение, които в резултат дава по-висока производителност заради по-краткото време за изпълнение на всеки работен цикъл. За отличното представяне на Bobcat S590 своя принос има и мощният и в същото време икономичен 2,6-литров 4-цилиндров дизелов двигател Kubota(67 к.с.).

Данаил НИКОЛОВ, сп. Екотехника и Технологии